De huid heeft 3 lagen: de epidermis, dermis en subcutaan weefsel. De epidermis (de buitenste laag), bestaat uit cellen die zich continu vernieuwen. De dermis (de middelste laag), bevat collageen (stevigheid) en elastine (kracht en elasticiteit). Het subcutaan weefsel is de diepste laag van de huid en steunt de 2 lagen erboven. Alle lagen van de huid bevatten hyaluronzuur, een soort gel wat belangrijk is voor het vasthouden van vocht in de huid. Daarnaast is het belangrijk voor het behoud van volume en elasticiteit in de huid.
Naarmate je ouder wordt, vernieuwen de huidcellen zich ineen langzamer tempo. De hoeveelheid hyaluronzuur, collageen en elastine wordt hierdoor minder, waardoor de huid dunner wordt. De talgklieren worden minder actief en de huid droogt uit. In combinatie met andere factoren zoals blootstelling aan de zon, hormonen, zwaartekracht en stress verliest de huid zijn volume, zakt het meer naar beneden toe en kunnen er fijne lijntjes en rimpels ontstaan.
Bij een beschadigd huid is de celvernieuwing van de huid aanzienlijk vertraagd. Hierdoor blijven oude cellen op het oppervlak van je huid. De buitenste laag van je huid (stratum corneum) is uitgedroogd en ziet er dof en vermoeid uit. Er is tevens sprake van een abnormale celdeling (keratinisatieproces) in de opperhuid (epidermis), welke leidt tot een ruwe hobbelige en ongelijkmatige teint en textuur van de huid. De pigment-producerende cellen (melanocyten) maken overtollig pigment (melanine) aan, welke resulteert in gevlekte hyperpigmentatie en donkere vlekken. Verder zijn collageen en elastine beschadigd en ongeorganiseerd. Hierdoor wordt de epidermis niet meer ondersteund, waardoor de huid gerimpeld en uitgezakt wordt.
De belangrijkste extrinsieke factoren zijn:
In de bovenstaande tekst is duidelijk gemaakt hoe er schade op celniveau van de huid ontstaat en welke factoren dit proces kan versnellen. Door middel van een huid-verbeterende behandeling wordt er op een specifiek huidniveau de betreffende huidprobleem aangepakt. Indien er sprake is van hyperpigmentatie is het van belang dat enerzijds de pigment-producerende cellen (melanocyten) stopt met de aanmaak van overmatig pigment en anderzijds is het van belang dat het bestaande pigment wordt aangepakt. Dit kan bijvoorbeeld mooi aangepakt worden met de Nuderm-lijn van Obagi Medical in combinatie met één of meerdere sessies (afhankelijk van de ernst en diepte van het pigment – epidermaal vs. dermaal pigment) van SkinPen CIT. Verder is het van belang dat de huid ook wordt beschermd voor toekomstige pigmentaanmaak (SPF 50 crème).
Zo heeft elke huidprobleem een andere aanpak nodig.
Wil jij meer informatie over jouw huid en wil je een gericht aanpak? Boek dan een gratis consult met onze arts voor een huidanalyse.